Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η Uber είναι εταιρεία μεταφορών

20.12.2017 11:12

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απεφάνθη ότι η Uber είναι εταιρεία μεταφορών και όχι ως μια εταιρεία που απλώς διαμεσολαβεί μεταξύ οδηγών και επιβατών.

Η απόφαση δεν θα αλλάξει άμεσα τον τρόπο λειτουργείς της εταιρείας, όμως ανάβει ο πράσινο φως στις τοπικές και εθνικές ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη να αντιμετωπίσουν την Uber όπως μια παραδοσιακή εταιρεία με ταξί.

Αυτό σημαίνει ότι θα υποχρεωθεί με τη σειρά της να συνταχθεί με όσα προβλέπονται για τις ανταγωνίστριές της, όπως, για παράδειγμα, την υποχρέωση να εκδίδει ειδικές άδειες για τα οχήματά της, να τα ασφαλίζει ως επαγγελματικά κ.λπ.

Κατά της Uber είχε προσφύγει η Ενωση Οδηγών Ταξί της Βαρκελώνης η οποία είχε ταχθεί ενάντια στη λειτουργία της στην ισπανική πόλη με την αιτιολογία ότι οι οδηγοί της θα έπρεπε να έχουν ειδικές άδειες.

H Uber απάντησε ότι θα πρέπει να θεωρείται τεχνολογική εταιρεία καθώς η λειτουργία της βασίζεται σε εφαρμογή που συνδέει οδηγούς και επιβάτες.

Η νομοθεσία της Ε.Ε. προστατεύει τις ψηφιακές υπηρεσίες από υπερβολικές περιοριστικές ρυθμίσεις. Παράλληλα, οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών οφείλουν να ενημερώνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν τυχόν υπάρξουν ρυθμίσεις, ώστε να μην κάνουν διακρίσεις εις βάρος των ψηφιακών υπηρεσιών. Από την άλλη πλευρά, στην Ευρωπαϊκή Ενωση οι υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών και φορτίου υπόκεινται σε έλεγχο και ρύθμιση από τις εθνικές και τις τοπικές αρχές. Ξένα Χρηματιστήρια

Forex

Εμπορεύματα