Μένει σε 5 νησιά στα ίδια ο ΦΠΑ για έξι μήνες, ανεβαίνει στα υπόλοιπα

20.12.2017 00:07

Μόνο σε πέντε νησιά θα παραμείνει η έκπτωση του 30% στους συντελεστές ΦΠΑ (ο αυξημένος στο 17%) και συγκεκριμένα σε αυτά που δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, μέχρι 30/6/2018. Στα υπόλοιπα καταργείται η έκπτωση και ο αυξημένος συντελεστής ανεβαίνει 24% από 1.1.2018.

Προφανώς η κυβέρνηση αναφέρεται στα νησιά του νομού Λέσβου: Λέσβος, Λήμνος, Ευστράτιος, 
στα νησιά του νομού Χίου: Χίος, Οινούσσες, Ψαρά, Αντίψαρα,
και στα νησιά του νομού Σάμου: Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι, Άγιος Μηνάς, Θύμαινα.

Αντίθετα σε 26 νησιά ανεβαίνουν οι συντελεστές από το 4% στο 6% και από το 9% στο 13% και είναι: Πάτμος, Αστυπάλαια, Κάλυμνος, Κάσος, Νίσυρος, Σύμη, Τήλος, Καστελόριζο καθώς και τα μικρότερα νησιά Αγαθονήσι, Αλιμία, Αρκοί, Αρμάθια, Χάλκη, Φαρμακονήσι, Γυαλί, Κίναρος, Λέβιθα, Λειψοί, Μάραθος, Νίμος, Ψέριμος, Σαρία, Στρογγυλή, Σύρνα, Τέλενδος και Σαμοθράκη

Σε αυτά τα νησιά που καταργείται η έκπτωση θα δοθεί, στο τέλος του χρόνου (
2017), έκτακτο κοινωνικό αντιστάθμισμα, για το ύψος του οποίου θα λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Η διαδικασία υλοποίησης του μέτρου αυτού θα ανακοινωθεί άμεσα από το Υπουργείο Οικονομικών.

Βούληση της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει μέτρα που να αντιμετωπίζουν τα χρόνια και εγγενή προβλήματα που συνεπάγεται η νησιωτικότητα. Με αυτή τη λογική, αποφασίστηκε από το δεύτερο μισό του 2018 να εφαρμοστεί και το μέτρο του "μεταφορικού ισοδύναμου" στη Νησιωτική Ελλάδα. Το μεταφορικό ισοδύναμο θα εναρμονίζει το κόστος μετακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά, σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων. Για το σκοπό αυτό θα συνυπολογιστούν αντικειμενικοί δείκτες, όπως η τιμή της χερσαίας μεταφοράς ανά χιλιόμετρο, που θα βοηθούν στην ισοτιμία του δυσανάλογου κόστους θαλάσσιας μεταφοράς, σε σχέση μ' αυτό της χερσαίας.

Το μέτρο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα διασφαλίζει την ισοστάθμιση του κόστους μεταφοράς με αυτό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Για τη διασφάλιση της επιτυχίας του μέτρου και την πραγματική ελάφρυνση των νησιωτών από τα μεταφορικά κόστη, θα αναπτυχθεί και Παρατηρητήριο Τιμών, το οποίο θα διασφαλίζει τη μεταφορά του οφέλους στον τελικό καταναλωτή. Το μεταφορικό ισοδύναμο, ήταν αίτημα δεκαετιών των νησιωτών, αποτελώντας πραγματικό αντιστάθμισμα στο κόστος που επιφέρει η Νησιωτικότητα.

Η παραπάνω δράση θα αποτελέσει συνέχεια του πλέγματος των νησιωτικών πολιτικών που έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται, όπως το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την ενίσχυση των περιφερειών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.
 Ξένα Χρηματιστήρια

Forex

Εμπορεύματα