Προϋπολoγισμός και επιτόκια κρίνουν την πολιτική του Ντ. Τράμπ

15.03.2017 13:24

Στις 15 Μαρτίου 2017 (ημέρα Τετάρτη) λήγει η ισχύς του νόμου που ψηφίστηκε απο το Κογκρέσο των ΗΠΑ και αφορούσε το επιτρεπτό όριο του Δημόσιου Χρέους των ΗΠΑ. Ολοι θυμόμαστε τα ταραχώδη χρόνια 2013-2015, όπου ελλείμματα των προϋπολογισμών των κυβερνήσεων Obama, είχαν φθάσει το ανώτατο εκείνη την εποχή επιτρεπτό όριο για το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ (περίπου 18.150 τρις usd).

Η τελική φάση εκείνης της διαμάχης είχε κλείσει με νίκη του Πρόεδρου Obama,ο όποιος πέτυχε να ψηφισθεί νόμος που πρόβλεπε να αυξηθεί έως τις 15 Μαρτίου 2017, το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ,κατά περίπου 1,5 τρις usd,ήτοι να φθάσει στο ύψος περίπου των 19,650 τρις usd.


Γίνεται επεκτατική δημοσιονομική πολιτική χωρίς έλλειμμα; 

Συνεπώς ο προϋπολογισμός που θα καταθέσει ο Πρόεδρος D.Trump, στις 16 Μαρτίου (ημέρα Πεμπτη)  πρέπει να εφαρμόζει αυτό τον νομο, να προβλέπει δηλαδή, τόσο Δημόσιο Έλλειμμα, ώστε το χρέος να παραμείνει κατω απο το οριο των 19,650 τρις usd. Εαν ο Προϋπολογισμός των ΗΠΑ, προβλέπει έλλειμμα που θα εκτοξεύει το χρέος πάνω απο το ποσο των 19,650 τρις δολ., τότε ο Πρόεδρος D.Trump, πρεπει να πείσει τα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ,δηλαδη την  Βουλη των Αντιπροσωπων και την Γερουσια για μια νεα νομοθετική ρύθμιση που θα αυξάνει εκ νεου το οριο του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ.
Ειναι όμως εφικτό, να παραμείνει το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ κατω απο τα 19,650 τρις usd, οταν ταυτόχρονα ο Πρόεδρος D.Trump εχει δεσμευθεί για αύξηση των δαπανών για την άμυνα και τις υποδομές και ταυτόχρονη μείωση της φορολογίας. Μάλλον ΟΧΙ, αφου ολοι κατανοούμε οτι δεν ειναι δυνατόν να αυξάνονται οι δαπάνες για άμυνα και υποδομές, να μειωνεται η φορολογία και ταυτόχρονα να μειώνεται το δημόσιο έλλειμμα.

Το αντίθετο θα συμβεί το δημόσιο έλλειμμα θα ειναι μεγάλο και θα υποχρεώσει τον Πρόεδρο D.Trump να παει στο Κογκρέσο για να ζητήσει αύξηση του ορίου δημόσιου χρέους. Και εκει θα αρχίσουν τα προβλήματα με την δημοσιονομική πολιτικη D.Trump, και τις φυσιολογικές αρνητικές επιπτωσεις αυτης της αναιτια πολιτικής αισιοδοξιας και συνεπακόλουθη ανοδική πορεία της Wall Street. Φυσικα υπάρχει και η λύση να μην γινει τίποτε στην κατεύθυνση της μειωσης της φορολογίας οποτε η κατάργηση του obamacare και κάποιες περικοπές σητν διεθνη βοήθεια που δίνουν οι ΗΠΑ σε αλλες χωρες να ισοσκελίσουν την αυξηση των δαπανών στην αμυνα και τις υποδομές. Αλλα αυτο θα ειναι η μεγαλύτερη απογοήτευση για την Wall Street.

H Yellen 

Ολα αυτα τα γνωρίζει βεβαίως πολυ καλυτερα η Janet Yellen, η διοικητρια της FED, που πρεπει την Τετάρτη 15 Μαρτιου να αποφασίσει τι θα κάνει με τα επιτόκια. Η δημοσιονομική πολιτική του Πρόεδρου D.Trump, εκτος απο αύξηση του οριου για το δημόσιο χρεος χρειάζεται και φθηνό δανεικό χρήμα για να υλοποιηθεί.
Θα του δώσει αυτο το πλεονέκτημα η FED, κρατωντας σταθερα τα επιτοκια, η θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων. Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν οτι η Janet Yellen θα αυξήσει τα επιτόκια. Η οικονομία των ΗΠΑ, παει πολυ καλα και κανεις δεν θελει να υπερθερμανθει με ρυθμους αναπτυξης παρα πολυ υψηλους, συνεπως και μη διατηρήσιμους. Αρα θα αυξησει τα επιτόκια για να τραβήξει χειρόφρενο. Λογική άποψη. Αντίθετη όμως με την άποψη του Πρόεδρου D.Trump που θέλει ρυθμούς ανάπτυξης περιπου 4% (η FED επιδιώκει ρυθμό ανάπτυξης περίπου 2% για να κρατήσει τον πληθωρισμό σε ελεγχόμενα επίπεδα).
Φυσικά το ερώτημα ειναι ποιος πιστεύει την δημοσιονομική πολιτική και στόχους του D.Trump. Εκτος απο την Wall Street μάλλον κανένας αλλος. Συνεπώς η Janet Yellen δεν πιέζεται να αυξήσει τα επιτόκια για να φρενάρει τον D.Trump. Θα πραξει το λογικο, θα περιμένει να δει που θα σταθεροποιηθεί η δημοσιονομική πολιτική της Προεδριας D.Trump και η ανοδική αισιοδοξία της Wall Street, και τελικα ποια θα ειναι η πραγματική αναπτυξιακή προοπτικη της αμερικάνικης οικονομίας,  και μετα ανάλογα με τα συμπεράσματα, αποτελέσματα θα πράξει τα δέοντα. Ξένα Χρηματιστήρια

Forex

Εμπορεύματα