Σχετικά άρθρα

Ανεβαίνει η οικονομία της ευρωζώνης, με εμπόδια η εγχώρια ανάκαμψη

03.01.2017 08:25

Ο μεταποιητικός τομέας της ευρωζώνης αναπτύχθηκε τον Δεκέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Απρίλιο του 2011, αποτελώντας μια ένδειξη ότι η ανάκαμψη των χωρών-μελών του ευρώ είναι προ των πυλών.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών της Μarkit αναρριχήθηκε στο 54,9 τον Δεκέμβριο από 53,7 το Νοέμβριο. Το υψηλότερο κόστος εισαγωγής πρώτων υλών που προέκυψε από την εξασθένηση του ευρώ, σε συνδυασμό με την αύξηση των διεθνών τιμών βασικών εμπορευμάτων, οδήγησαν στην απότομη αύξηση των τιμών που είναι η μεγαλύτερη εδώ και 5,5 χρόνια.

Ελλάδα 
Για την ελληνική οικονομία τα μηνύματα είναι μεικτά.  Στα θετικά περιλαμβάνεται ότι η παραγωγή συρρικνώνεται με τον μικρότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί τους τελευταίους τρεις μήνες και το ότι οι παραγωγοί αυξάνουν τις τιμές πώλησης για πρώτη φορά σε διάστημα 70 μηνών. Στα αρνητικά, η παραδοχή περί μείωσης των θέσεων εργασίας λόγω περιορισμού του ανεκτέλεστου υπολοίπου παραγγελιών και το ότι η ζήτηση από το εξωτερικό παραμένει ασθενής. Τα στοιχεία αυτά καταγράφησαν το διάστημα από 5 έως 15 Δεκεμβρίου 2016.
Σύμφωνα με τη Markit, τα φαινόμενα ύφεσης του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα εξασθένησαν τον Δεκέμβριο. Ομως παρατηρήθηκε μείωση των θέσεων εργασίας (παρότι μικρή) για πρώτη φορά από τον Μάιο.
Σε ότι αφορά τις τιμές, οι εταιρείες αύξησαν τις τιμές πώλησης με τον υψηλότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2008, ενόψει της σημαντικής αύξησης του κόστους εισροών (πρώτες ύλες).
Ετσι, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® –PMI®) – κατέγραψε τιμή κάτω από το σημαντικό σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων για τέταρτο συνεχή μήνα, υποδεικνύοντας περαιτέρω υποχώρηση του τομέα παραγωγής αγαθών. Ο δείκτης έκλεισε στις 49.3 μονάδες που είναι υψηλή τιμή τεσσάρων τελευταίων μηνών, αλλά παρέμεινε, σε γενικές γραμμές, σε  αντιστοιχία με την τάση που επικρατεί με βάση τα ιστορικά δεδομένα της έρευνας (49.4 μονάδες). Τον Νοέμβριο ο δείκτης ήταν στις 48.3 μονάδες.
Η αύξηση του δείκτη οφείλεται, εν μέρει, στην ασθενέστερη συρρίκνωση της παραγωγής στον μεταποιητικό τομέα. Παρόλ’αυτά, παρατηρήθηκε υποχώρηση του όγκου παραγωγής λόγω σταθερής μείωσης των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων.
Οι παραγωγοί αγαθών κατέγραψαν περαιτέρω υποχώρηση των νέων παραγγελιών κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, λόγω ασθενέστερης ζήτησης και αστάθεια που επικρατεί στον ελληνικό χρηματοοικονομικό τομέα. Επίσης σημειώθηκε μείωση νέων εργασιών από πελάτες του εξωτερικού.
Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν περαιτέρω μείωση των επιπέδων ανεκτέλεστων παραγγελιών στον τομέα παραγωγής αγαθών στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, ο όγκος εργασιών μειώνεται κάθε μήνα από τον Ιούλιο του 2008. Ετσι, οι εταιρείες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μικρότερο φόρτο εργασίας και μείωσαν τον αριθμό των εργαζομένων για πρώτη φορά σε διάστημα επτά μηνών. Ωστόσο, ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας ήταν χαμηλός.
Οι παραγωγοί κατέγραψαν σημαντική αύξηση της μέσης επιβάρυνσης κόστους τον Δεκέμβριο, καθώς οι εταιρείες συνέδεσαν κατά κύριο λόγο την αύξηση με τις υψηλότερες τιμές του χάλυβα, του ψευδαργύρου και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες αύξησαν τις τιμές πώλησης για πρώτη φορά σε διάστημα 70 μηνών.
Η αγοραστική δραστηριότητα σταθεροποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, δίνοντας τέλος σε μια περίοδο επτά μηνών συνεχούς μείωσης.
Ωστόσο, οι εταιρείες εξακολούθησαν να καταγράφουν μείωση των αποθεμάτων πρώτων υλών, καθώς όπως δήλωσαν εκπρόσωποί τους συνέδεσαν εν μέρει την περιορισμένη αγοραστική δραστηριότητα με την έλλειψη ρευστότητας.
Τέλος, οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν με τον δριμύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο, καθώς οι εταιρείες ανέφεραν, ως έναν από τους λόγους των καθυστερήσεων, τις απεργίες που πραγματοποιήθηκαν στα λιμάνια σε όλη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον Samuel Agass, οικονομολόγο της IHS Markit, σε γενικές γραμμές, το 2016 ήταν μία δύσκολη χρονιά για τον κλάδο της μεταποίησης, για τον οποίο εξακολουθεί να παραμένει μακρινή η πιθανότητα πλήρης οικονομικής ανάκαμψης. Οι  εταιρείες ελπίζουν ότι το νέο έτος θα φέρει εκ νέου ανάπτυξη, ωστόσο, μέχρι να αυξηθεί και να διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα η κατανάλωση, η πιθανότητα ανάπτυξης παραμένει αμυδρή.Ξένα Χρηματιστήρια

Forex

Εμπορεύματα