Τσακαλώτος: Αλλος ένας αριστερός, που με το ένα χέρι υπογράφει ότι του δώσουν αλλά με το άλλο ανησυχεί (για την Ευρώπη)

29.12.2016 00:20

Ο υπουργός Οικονομικών μετά την επιστολή μετάνοιας προς την τρόικα όπου δηλώνει ότι από εδώ και πέρα θα ρωτά για τα πάντα, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα opendemocracy.net με τίτλο "Η Ευρώπη των δύο αφηγημάτων", αναφέρει πως "η Ευρώπη αντιμετωπίζει πρόβλημα χαμηλής ανάπτυξης, υψηλής ανεργίας και επιδείνωσης των υποδομών και της κοινωνικής πρόνοιας" κάτι που ευνοεί την άνοδο της ακροδεξιάς.

Εμφανίζεται επικριτικός για το ότι η ΕΚΤ είναι προσηλωμένη στον κίνδυνο του πληθωρισμού και αναφέρει χαρακτηριστικά πως το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης λειτουργεί ως "μόνιμος ζουρλομανδύας".

Σύμφωνα με τον υπουργό, η τήρηση του αφηγήματος πως "οι κανόνες είναι κανόνες" θα οδηγήσει την Ευρωζώνη στη διάλυση. Το συγκεκριμένο αφήγημα, εντοπίζεται κυρίως στις χώρες του βορρά και τις δεξιές πολιτικές δυνάμεις, αλλά και σε ορισμένες πτυχές της κεντροαριστεράς, όπως ο Μπλερ, ο Σρέντερ και ο Σημίτης.
"Το βασικό επιχείρημα συνίσταται", συνεχίζει ο κ. Τσακαλώτος, "στο ότι η Ε.Ε. βασίζεται στους κανόνες και η συχνή αλλαγή αυτών μπορεί να υπονομεύσει την αξιοπιστία της Ε.Ε. και του ευρώ".
Επιπλέον, βάσει του αφηγήματος αυτού, οι πολίτες του βορρά αρχίζουν να κουράζονται με τη διάσωση των χωρών του νότου, οι οποίες εμφανίζονται αδύναμες ή απρόθυμες να συμμορφωθούν με τους κανόνες.
"Ως εκ τούτου", προσθέτει ειρωνικά "εξάγεται το συμπέρασμα ότι η Ευρώπη μπορεί να σωθεί, υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα κράτη - μέλη θα μοιάσουν στη Γερμανία, κάτι που είναι αδύνατο. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε οι λαϊκίστικες και κεντρόφυγες δυνάμεις θα ενισχυθούν πολιτικά και θα υπονομεύσουν την Ευρώπη".

Ο κ. Τσακαλώτος αντιτείνει ότι υπάρχει το κοινωνικό αφήγημα, το οποίο εντοπίζεται κυρίως, στις χώρες του νότου και στις πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς.
Σύμφωνα μ' αυτό - εξηγεί - το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης λειτουργεί ως "μόνιμος ζουρλομανδύας" και έχοντας αποκλείσει την επιλογή της υποτίμησης, η νομισματική ένωση δεν μπορεί να βρει κατάλληλα υποκατάστατα στη διαδικασία της δημοσιονομικής μετάβασης.
Με βάση αυτό το κοινωνικό αφήγημα, το οποίο εντοπίζεται κυρίως στην Νότια Ευρώπη και στις πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται στα αριστερά του πολιτικού φάσματος, η Ευρώπη έχει απογοητεύσει ένα μεγάλο αριθμό πολιτών.
Οι πολίτες αυτοί όχι μόνο ένιωσαν τις συνέπειες της κρίσης, αλλά δεν έχουν εμπιστοσύνη πως θα επωφεληθούν από μια οικονομική ανάκαμψη. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι κολλημένοι στο προ κρίσης παρελθόν όταν τα μεγάλα προβλήματα θεωρούνταν ο πληθωρισμός και η δημοσιονομική απειθαρχία.


Πόθεν Εσχες 

Για την ισατορία με αφορμή την δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες των πολιτικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε το 2014 εισόδημα 75.000 από τη βουλευτική αποζημίωση, και 135.000 ευρώ η συζύγός. Το 2014 πούλησε αμοιβαία κεφάλαια περίπου 103.000 ευρώ και αγόρασε με τη σύζυγό του άλλα άνω των 200.000 ευρώ. Το 2014 είχε καταθέσεις 205.983 ευρώ, 16.279 λιρών Αγγλίας και 532 δολαρίων.Ξένα Χρηματιστήρια

Forex

Εμπορεύματα