Σχετικά άρθρα

Ανέβηκε στα €8,8 δισ. ο λογαριασμός για τη διάσωση της Monte dei Paschi

27.12.2016 09:41

Η Monte dei Paschi di Siena χρειάζεται 8,8 δισ. ευρώ και όχι 5 δισ. όπως εκτιμόταν προηγουμένως, για να καλύψει το έλλειμα κεφαλαίων της, λέει τώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Διαφωνεί ο πρόεδρος της Budensbank Γιενς Βάιντμαν.

Την Παρασκευή η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε διάταγμα για τη διάσωση της προβληματικής τράπεζας, η οποία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη των επενδυτών για την αύξηση κεφαλαίου 5 δισ. ευρώ.

Εν συνεχεία η τράπεζα έκανε αίτημα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για προληπτική ανακεφαλαιοποίηση, ένα είδος κρατικής παρέμβασης σε μια προβληματική τράπεζα η οποία όμως είναι ακόμα φερέγγυα. Η προληπτική ανακεφαλαιοποίηση σημαίνει πως θα υπάρξει περιορισμένο bail-in επενδυτών αν και η κυβέρνηση μπορεί να αγοράσει μετοχές ή ομόλογα σε όρους αγοράς που θα επικυρωθούν από τα αρμόδια όργανα των Βρυξελλών.

Στην απάντησή της, η ΕΚΤ δήλωσε πως υπολόγισε τα κεφάλαια που θεωρεί ότι χρειάζεται η τράπεζα στη βάση του κενού που προέκυψε από τα ευρωπαϊκά stress tests, στα οποία απέτυχε η Monte dei Paschi.

Η ΕΚΤ ανέφερε πως η τράπεζα είναι φερέγγυα, όμως άφησε να εννοηθεί πως η θέση ρευστότητάς της επιδεινώθηκε ταχύτατα από το τέλος Νοεμβρίου μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την Monte dei Paschi.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωνε την Παρασκευή πως θα συνεργαστεί με τη Ρώμη για να διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για διάσωση της Monte dei Paschi.

Το μέλος της ΕΚΤ και πρόεδρος της Βundesbank Γιενς Βάιντμαν, δήλωσε σε συνέντευξή του στη Bild πως τα σχέδια για τη διάσωση της τράπεζας θα πρέπει να σταθμιστούν προσεκτικά, καθώς παραμένουν ακόμα πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και ότι το κράτος θα μπορεί να βοηθήσει τράπεζες που έχουν επαρκή βασικά κεφάλαια. 

Θυμίζουμε πως η επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Ιταλίας γνωστοποίησε την περασμένη εβδομάδα πως οι μετοχές και οι τίτλοι της Monte dei Paschi di Siena θα παραμείνουν σε αναστολή διαπραγμάτευσης μέχρι να αποσαφηνιστούν οι όροι της κρατικής διάσωσης.Ξένα Χρηματιστήρια

Forex

Εμπορεύματα