Σχετικά άρθρα

Μετά την επιστολή μετάνοιας, επανεκκίνηση των μέτρων για το χρέος. Κωμωδία και από τις δύο πλευρές

24.12.2016 20:55

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ντάισελμπλουμ αναφέρει ότι οι πιστωτές συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες για την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αφού έλαβαν την επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας.

Ο Τσακαλώτος έκανε το αυτονόητο δηλώνοντας ότι η παροχή στους χαμηλοσυνταξιούχους είναι έκτακτη και ότι δεν θα επαναληφθεί του χρόνου και ότι η άρση της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση θα είναι περιορισμένου χρονικού διαστήματος, δηλαδή για ένα χρόνο, μέχρι 31.12.2017. 

Τελικά, πήραν τη δήλωση μετάνοιας με το έτσι θέλω, χωρίς στην πραγματικότητα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός να αλλάζουν τους στόχους του προγράμματος. 

Αυτό που ενόχλησε τους δανειστές ήταν πρώτον ότι δεν ενημερώθηκαν και δεύτερον ότι λειτουργούν εκδικητικά αφού βλέπουν ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, διατηρώντας έτσι τους στόχους για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και μετά το 2018. 

«Είμαι ευτυχής που συμπεραίνω ότι ανοίξαμε τον δρόμο για να προχωρήσουμε με τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που θα γίνουν τον Ιανουάριο» δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ. 

Η δήλωση αυτή αποτελεί την αναμενόμενη δικαίωση των κυβερνητικών επιλογών να στηριχτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και, με το πάγωμα του ΦΠΑ, οι κάτοικοι των νησιών που δέχονται προσφυγικές ροές, ανέφεραν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου και συνέχισαν λέγοντας ότι ό μόνος που σήμερα δεν χαίρεται είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έσπευσε να ταυτιστεί και στη Βουλή με τις πιο τιμωρητικές πτέρυγες των δανειστών, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

ΝΔ: Πανηγυρίζουν για το αυτονόητο

"Αφού βάφτισε το επίδομα "13η σύνταξη στο εσωτερικό" και "εφάπαξ βοήθημα"
στο εξωτερικό, αφού αναγκάστηκε να στείλει "επιστολή συμμόρφωσης", η κυβέρνηση πανηγυρίζει σήμερα για το αυτονόητο: Οτι ξεκινάει μια συζήτηση για ένα θέμα που θα έπρεπε να έχει ήδη κλείσει με επωφελής όρους για τη χώρα", σχολιάζουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας.

"Είναι σαφές οτι τον κ. Τσίπρα και τη στενή παρέα του δεν τους ενδιαφέρει η χώρα και οι πολίτες της, αλλά το πώς θα συνεχίσουν την προπαγάνδα τους για να συντηρήσουν την ολοένα συρρικνούμενη εκλογική τους πελατεία. Στο δρόμο του διχασμού θα πορευτούν μόνοι τους. Καλές γιορτές".

Νωρίτερα, με ανάρτησή του στο Twitter, ο Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε: "Δεν μας δίνουν και μας να διαβάσουμε αυτή την επιστολή Τσακαλώτου στον ESM να δούμε τί λέει;"

ΠΑΣΟΚ: Θετική εξέλιξη, να μας πουν τι δεσμεύσεις ανέλαβαν

«Μετά την απώλεια πολύτιμου για την οικονομία μας χρόνου, λόγω των ψευτοπαλληκαρισμών του κ. Τσίπρα, είναι θετικό ότι ξαναρχίζουν οι διαδικασίες για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις ανακοινώσεις του προέδρου του Eurogroup, προσθέτοντας:

«Η Κυβέρνηση οφείλει όμως να ενημερώσει άμεσα τον ελληνικό λαό για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Σε αυτά τα θέματα δεν υπάρχει μυστική διπλωματία».

«Ελπίζουμε η επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών να μην είναι μια ακόμη πράξη ντροπής για την Ελλάδα», καταλήγει η Χαριλάου Τρικούπη.

Ποτάμι: Να μας πουν τον λογαριασμό

«Η επιστολή του κ. Τσακαλώτου, που πήγαινε κι ερχόταν για μέρες, ανακοινώθηκε παραμονή Χριστουγέννων από τον κ. Ντάισελμπλουμ, ότι ελήφθη. Είναι θετικό ότι θα ξαναρχίσουν οι συζητήσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Πριν η κυβέρνηση όμως σπεύσει να πανηγυρίσει καλό θα ήταν να ξέρουμε και τι γράφει στην επιστολή μετανοίας και τι δεσμεύσεις ανέλαβε. Γιατί έχουμε συνηθίσει πλέον ότι οι διαπραγματεύσεις της συνοδεύονται πάντα από βαρύ λογαριασμό για τους Έλληνες», αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας.Ξένα Χρηματιστήρια

Forex

Εμπορεύματα