Μέχρι για παραίτηση Τσίπρα κάνει αναφορά το Reuters

06.12.2016 23:03

Η συμφωνία που έκλεισε η Ελλάδα με τους πιστωτές της στο Eurogroup την κάνει να μοιάζει πλέον λιγότερο με το Σίσυφο, αλλά εξακολουθεί να θυμίζει τον Ηρακλή σχολιάζει σε άρθρο του το Reuters.

Το φορτίο του χρέους της χώρας, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 180% του ΑΕΠ, φέρνει στο νου τη μυθική φιγούρα που προσπαθούσε μάταια να κουβαλήσει το βράχο έως την κορυφή του βουνού (Σίσυφος) . Αυτό ισχύει λιγότερο τώρα που το Eurogroup συμφώνησε να ελαφρύνει τους όρους του υφιστάμενου δανεισμού, αναφέρει το Reuters. Ωστόσο, παραμένουν ορισμένες δυσκολίες... 

Οι ιδιωτικοποιήσεις για παράδειγμα. Η Ελλάδα σχεδιάζει να αποκρατικοποιήσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 6 δισ. ευρώ. Ομως το 2016 κατάφερε να αντλήσει μόλις 500 εκατ. ευρώ.

Πρωτογενές πλεόνασμα. Ακόμη πιο επαχθής είναι η απαίτηση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ -κάτι που καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει καταφέρει εδώ και καιρό. Η Ελλάδα και το ΔΝΤ υποστηρίζουν πως αυτό δεν γίνεται. Η Γερμανία διαφωνεί.

Σύμφωνα με το Reuters η Γερμανία δεν θέλει να δείξει επιείκεια σε μια χώρα που μετρά ήδη δύο αποτυχημένα προγράμματα στήριξης.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει, δεν θέλει να φανεί αδύναμος ή να ενδώσει σε στόχους που δεν μπορεί να πετύχει. Αλλά όλοι γνωρίζουν ότι αν η Αθήνα κατορθώσει να βγει ξανά στις αγορές, τότε υπάρχει ελπίδα και έτσι δημιουργείται περιθώριο για συμβιβασμό.

Σύμφωνα με το Reuters, η τελική συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει διατήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% αλλά για ένα ή δύο χρόνια -και έπειτα μείωσή του στο 2,5%. Αλλά για να πάρει η Αθήνα θα πρέπει και να δώσει. Οι μισοί από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους της χώρας δεν πληρώνουν καθόλου φόρους. Το κράτος διοχετεύει στα ασφαλιστικά ταμεία περίπου το 10% του ΑΕΠ, τέσσερις φορές πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης- και όμως η κυβέρνηση αρνείται πως αυτό είναι πολύ γενναιόδωρο.

Και το Reuters καταλήγει: ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, ο Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να παραιτηθεί. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κυβέρνηση που θα είναι πιο συνεργάσιμη, αν όχι πιο Ηράκλεια.Ξένα Χρηματιστήρια

Forex

Εμπορεύματα