Το σχέδιο για ελάφρυνση του χρέους κατά 21,8 ποσοστιαίες μονάδες ή 54 δισ.

01.12.2016 11:48

Η Wall Street Journal παρουσίασε το περιεχόμενο εγγράφου του ESM για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδος κατά 21,8% του ΑΕΠ ή περίπου 54 δισ. ευρώ.

Το έγγραφο προτείνει την ελάφρυνση του χρέους με την επιμήκυνση ωριμάνσεων και το κλείδωμα των επιτοκίων σε κάποια από τα δάνεια της Ελλάδας, για να την προστατεύσει από μελλοντικές αυξήσεις του κόστους του χρήματος. 

Η συνολική επίδραση αυτών των μέτρων το 2060, θα μείωνε την αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ κατά 21,8%.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η επίσημη ανάλυση της ευρωζώνης τον Μάιο προέβλεπε ότι το χρέος ως προς το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 104,9% το 2060, εάν η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως το πρόγραμμα διάσωσης.
Προς το παρόν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημοσιεύθηκαν αυτό τον μήνα, το ελληνικό χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 181,6% του ΑΕΠ το 2016.

"Αυτό είναι ένα έγγραφο εργασίας του ESM το οποίο δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Το έγγραφο έρχεται ως απάντηση στην εντολή που έχει δοθεί στον ESM από τους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης στις 25 Μαΐου για να εργαστεί για την βραχυπρόθεσμη, πρώτη δέσμη των μέτρων βελτίωσης της βιωσιμότητας χρέους της Ελλάδας", τόνισε εκπρόσωπος του ESM.
Ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε πως ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling θα παρουσιάσει τις προτάσεις στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Τα μέτρα θα εφαρμοστούν στο διάστημα από τώρα μέχρι το τέλος του προγράμματος διάσωσης, στα μέσα του 2018.

Το έγγραφο του ESM προτείνει τρεις δέσμες βραχυπρόθεσμων μέτρων, η πιο αποτελεσματική εκ των οποίων θα "κλειδώνει" τα επιτόκια που πληρώνει η Ελλάδα σε κάποια σημερινά και μελλοντικά δάνεια, προστατεύοντας την χώρα από το να πληρώνει υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον. 
Άλλα μέτρα στο έγγραφο περιλαμβάνουν την επιμήκυνση ορισμένων δανείων στα 32,5 από τα 28,3 έτη.
Ένα άλλο μέτρο προβλέπει την άρση της ποινής στα επιτόκια που θα πλήρωνε η Ελλάδα το 2017 σε κάποια από τα δάνειά της, σε σχέση με τους παλαιούς στόχους ιδιωτικοποιήσεων. Η κατάργηση της ποινής από το 2018 και μετά, θα εξεταστεί στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων.

Ενώ τα μέτρα αυτά που παρουσιάζονται στο έγγραφο θα μειώσουν συνολικά κατά 21,8% του ΑΕΠ το χρέος το 2060, ο ESM προειδοποιεί στο έγγραφο ότι η τελική επίδραση θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες της αγοράς.

Ναι και από τον Σόιμπλε

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει κατ’ αρχήν το σχέδιο του ESM για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Όπως τονίζει σε σχετικό δημοσίευμα η Handelsblatt, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης σχεδιάζουν ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα. Ο ESM θα προστατεύσει την Ελλάδα από την αύξηση των επιτοκίων με το να προσφέρει στη χώρα ομόλογα διάρκειας 30 ετών, καθώς και με την εφαρμογή swap επιτοκίων.Ξένα Χρηματιστήρια

Forex

Εμπορεύματα