ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΟ ΔΝΤ

Οι εξελίξεις τρέχουν. Δεν γίνεται έκτακτο Eurogroup μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων και ο Τσίπρας ζητάει Σύνοδο Κορυφής

26.04.2016 20:30

Μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων και την επιβεβαίωση της αναβολής του έκτακτου Eurogroup ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να ζητήσει Σύνοδο Κορυφής.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει σήμερα Μ. Τετάρτη από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής για να τηρηθεί η συμφωνία του Ιουλίου. 

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup, Michel Reijns έγραψε σε ανάρτησή του στο τουίτερ ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και δεν θα γίνει το έκτακτο Eurogroup της Πέμπτης, λόγω διαφωνιών του ΔΝΤ. Δεν αποκλείεται ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει Σύνοδο Κορυφής μετά το Πάσχα.


Προηγουμένως το Reuters είχε μεταδώσει ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα αποφασίσει αύριο για το εάν θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για τα προληπτικά μέτρα.
Σε άλλες δηλώσεις του στην ολλανδική τηλεόραση, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι υπάρχει συμφωνία στο 95% των μέτρων.

Στo μέτωπο της διαπραγμάτευσης διακόπηκαν οι συζητήσεις το απόγευμα της Μ. Τρίτης προκειμένου οι εκπρόσωποι των δανειστών να προχωρήσουν σε διαβουλεύσεις μεταξύ τους. 

Οι συζητήσεις ξεκίνησαν νωρίτερα σε τεχνικό επίπεδο υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη με επίκεντρο την πρόταση που έχει καταθέσει η Ελλάδα για ενίσχυση του μηχανισμού δέσμευσης ο οποίος προβλέπει «αυτόματο διορθωτή» αν υπάρχουν αποκλίσεις στους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας.

Σύμφωνα τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί νέος γύρος συζητήσεων αύριο το πρωί, ενώ όπως ανέφερε, ακόμη δεν είναι δεδομένο ότι θα διενεργηθεί έκτακτο Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι συζητήθηκε ένας «μηχανισμός δέσμευσης» της Ελλάδας για τη λήψη πρόσθετων μέτρων 3,6 δισ. ευρώ.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο μηχανισμός αυτός καλύπτει πλήρως τις τέσσερις προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup: Να είναι α) αυτόματος, β) αξιόπιστος, γ) αντικειμενικός και δ) θεσμοθετημένος.

Ως προς το ενδεχόμε νο η Ελλάδα να δεχτεί συγκεκριμένα μέτρα στο πακέτο των 3,6 δισ. ευρώ, απέκλεισε ο κ. Τσακαλώτος. «Αυτή την πρόταση την έχουμε απορρίψει», τόνισε, χωρίς, ωστόσο να αποκλείει ότι το ΔΝΤ θα επιμείνει για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Είναι κάτι που θα φανεί στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης, είπε. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές  η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα. «Οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Για τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που αντιστοιχούν σε 5,4 δις, τόνισαν, ότι από αυτά έχουν υλοποιηθεί ήδη μέτρα που αντιστοιχούν σε 2.8 δις. «Τα υπόλοιπα μέτρα, ύψους 2.6 δις θα ληφθούν στο διάστημα των επόμενων 2.5 ετών, με μέση ετήσια επιβάρυνση 1.1 δισ.» ανέφεραν.

Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι το ΔΝΤ παραβλέπει τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αμφισβητεί ότι με τα μέτρα αυτά είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3.5% στο 2018. Το ζήτημα αυτό, αποτελεί στοιχείο διαφωνίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, επισήμαναν.Ξένα Χρηματιστήρια

Forex

Εμπορεύματα